söndag 28 augusti 2011

Nordmarksbarnen

Är det någon som följt tråden på Flashback där ett av Nordmarksbarnen berättar sin version av storyn? Jag har det. Och tråden har växt sig till 1100 sidor. Inte för att jag har läst alla sidor, men tillräckligt många för att se det tragiska.

Tråden börjar med att sonen som snart fyller 20 berättar om hur hans mamma har förgripit sig på honom som barn, hur han och hans syster varit utsatta dör misshandel och mordförsök av sin mor och mormor, hur socialtjänsten i Filipstad ställt sig på mammans sida, hur syskonparet har tvångsomhändertagits och satts på ett behandlingshem när de var 11 respektive 14 år gamla. Med mycket mera.

Det speciella med tråden är att han namnger hur många människor som helst och i början tyckte jag att allt var fruktansvärt. Systern har varit på rymmen sen mars 2010, endast 16 år gammal.Uppdrag granskning borde gräva i det tyckte jag. Från början.

Tråden har varit levande i två veckor. Och under den tiden har allt förändrats. Av allt jag läst så tror jag mer och mer att pappan är den som förstört barnens liv mest. Han förbjöd dem att gå i skolan, han är en rättshaverist av sällan skådat slag och massa annat som jag inte ens orkar gå in på. Men min tolkning är att framförallt sonen är så hjärntvättad att han har blivit likadan som sin far.

Under dessa två veckor har sonen förutom att namngett cirka 30 personer även publicerat privata brev från både mamma och syster, ljudupptagning på ett incestförhör hos polisen med hans syster, domar och massa annat. Igår gick han så långt att han publicerade nakenbilder på sin mamma.

Jag vet inte vad jag ska tro om detta. Men jag ser en 19-åring, förmodligen styrd av sin pappa, förstöra sitt och sin systers liv mer än vad som redan är förstört.

Och jag frågar igen. Är det nån som följt tråden? Nån som har en annan uppfattning. Eller samma.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Tycker du ska läsa dom papper han lagt ut på sin första sida, där hans mor till och med erkänner övergreppen. citat " Jag har gjort samma sak mot mina barn som jag själv blivit utsatt för". Sedan är det väldigt känt att pedofiler kör med hjärntvätt (PAS) för att deras offer inte ska bli trodda. Sök och läs så får du se en annan bild på det hela. Och sista sak att tänka på varför vill han att hela hans liv ska granskas av janne på svt om han hade något att dölja eller att det inte var sant? Det finns faktiskt kvinnliga pedofiler. Godnatt

Singel i storstan sa...

Egentligen misstror jag inte honom alls. Jag tror inte att hans mamma är någon oskyldig duvunge. Men jag tror heller inte att pappan är så oskyldig som han vill påskina.

Det jag tycker är fel är sättet som han berättar på. Och allt bevis som han lägger upp lite hipp som happ. Lite mer struktur och mindre namndroppande hade inte gjort lika stor skada tror jag. Och Flashback är väl knappast det mest optimala sättet att göra sig hörd på?

Jag tror visst att det finns kvinnliga pedofiler. Och jag tror även att pedofiler kämpar med näbbar och klor för att dölja sitt sjuka beteende. Jag är mer kritisk till hur han har besvarat kritiska frågor, hur han har hängt ut massor av människor och hur han höjer sin far till skyarna.

Själva historien är tragisk eftersom en underårig flicka har varit på rymmen en lång tid. Hon behöver en framtidstro, kärlek och ett normalt liv. Brodern också. Eftersom jag själv har en dotter som är lika gammal som sonen så vet jag också tillräckligt mycket om vad barn och ungdomar behöver. Och inte är det två föräldrar som polisanmäler varandra för allt möjligt och omöjligt.

Tack i alla fall för att du kommenterade din åsikt. Dessutom på ett sakligt och lugnt sätt. Har läst så många ovänliga kommentarer på senare tid. Och nej. Jag har inte kommenterat på Flashback. God natt!

MonasUniversum sa...

Jag har missat det här och gick in för att läsa. Jamenellerhurattjagorkade. Läste de fem första sidorna sen scrollade jag till sista och gick backlänges 10 sidor.

Och jag håller med dig. Det som skrämmer mig allra mest är frånvaron av professionell hjälp.
Det är ju sinnesjukt hur dåligt systemet fungerar.

Singel i storstan sa...

Mona, jag skulle nog läsa var hundrade sida ungefär om jag var du. De sista sidorna var det mest diskussion om vilken sida som hade rätt. Sonens eller mammans.

När jag började följa tråden ökade den lavinartat. Läste jag tio sidor, ökade den med 20...

MonasUniversum sa...

"backlänges"..bra jävla svenska där.

Okey, jag ska anstränga mig. Men jag mår dåligt av att läsa hur två barn har blivit behandlade på det sättet de har blivit. Och som sagt, pappan är väl inte helt oskyldig.

Singel i storstan sa...

Ja, det är inte kul läsning. Jag skulle lätt låta flickan bo hos mig tills hon blir myndig och kan bo vart fan hon vill. Hon behöver någon som hon kan lita på och trygghet.

Sus sa...

Hur tillförlitligt är Flashback? Det är ingen snorkig fråga utan jag undrar verkligen det.

Är inte det lite som Wikipedia? Tro´t om du vill...?

Singel i storstan sa...

Sus, det är ett forum. Så visst kan man inte lita på det på det sättet. Man är ju inte hundra procent på att det är sonen som skrivit. Men personen som skrivit har lagt ut ganska många dokument som inte vem som helst handhar. Jag tror ju att det är han, pappan eller systern som skrivit i alla fall...

Eller menade du annorlunda?

Anonym sa...

https://www.flashback.org/sp32374696

Jag lyssnade precis på polisförhöret med flickan. Hemskt.

Bogårdh

Anonym sa...

Jag såg att flickan hållit sig gömd i två år från sin mamma. Jag har läst vad flickan skrivit på flashback och jag tror hon talar sanning.

Johan sa...

Jag skulle tro att pappan ligger bakom dom flesta inläggen på fb.
En beskrivning som "renrakade broiler-poliser" tyder på att det är en man som skriver och inte flickan själv...men det är ju bara min åsikt.
Jag kan förstå varför han skulle göra på detta viset eftersom ett inlägg skrivet av honom själv inte skulle vinna samma gehör och därmed skulle ju inte alla länkade dokument spridas i samma omfattning.

Tycker hursomhelst att det är bra att det blivit så uppmärksammat och frågar du mig så luktar det mörkning lång väg.
Vissa människor gräver sig helt enkelt djupare ner i skiten än erkänner att dom gjort ett misstag...även om oskyldiga barn får betala för det

Johan sa...

Sorry...menade pojken och inte flickan ;)

Melinda Norberg sa...

Hej!

Gammalt inlägg, men tänkte att det är lika bra att kommentera ändå.

Jag förstår din kritik vad gäller min brors plats och sätt att föra ut historien på, men med den uppväxten som han och jag haft så är det inte alltid det mest taktiska man tänker på i en desperat situation. Jag anser också att han skulle ha besvarat kritik på ett helt annat sätt i stället för att direkt ha taggarna utåt, men återigen så har det med tidigare erfarenhet och till och med dagsform att göra. Har man fått höra i flera år på en institution att man är dum i huvudet och en lögnare så snart man nämnt sin bakgrund, så är det lätt att den direkta reaktionen blir just den som Daniel uppvisade. Inte särskilt bra för någon.

Jag är i alla fall inte efterlyst längre, jag vann över socialtjänsten i slutet av 2012 i förvaltningsrätt (två gånger) och kammarrätt (1 gång), återgick till samhället efter att socialen efter det till sist tvingades dra tillbaka LVU:et i januari 2013.

I terapisyfte och som ett ärligt försök att berätta alltsammans från början har jag startat hemsidan www.filipstadsfallet.com, där jag går igenom precis allt. Även min mammas "sida" läggs ut där, och det är upp till var och en att i slutet avgöra vad som är mest trovärdigt, utan att behöva gå igenom flera tusen sidor innehållande mestadels barnsligt tjafs.

/Melinda Norberg